Metaxi, Komotini

Το παρόν έργο πρόκειται για μια ανακαίνηση καταστήματος έκθεσης μεταξωτών ειδών. Ο χώρος του καταστήματος φιλοξενείται σε ένα διώροφο, διατηρητέο κτίριο στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής. Από την πρώτη επίσκεψη στο μυαλό μας διαμορφώθηκε η πεποίθηση ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του διατηρητέου κτίσματος.

Παράλληλα όμως χρειαζόμασταν μία σύγχρονη πνοή και αισθητική προσέγγιση για την επικοινωνιακή ταυτότητα της έκθεσης. Οι σκέψεις αυτές και τα δεδομένα που είχαμε μας οδήγησαν να καταλήξουμε σε ένα μοντέλο αντίθεσης. Ξεγυμνώσαμε το κτίριο από όποια παρέμβαση είχε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Γυψοσανίδες έκρυβαν το ξύλινο ταβάνι του ισογείου. Σοβάδες και χρώματα πλαστικά είχαν σκεπάσει τις αρχικές υφές των τοίχων. Τα καθαρίσαμε ευλαβικά και τα διατηρήσαμε ως έχουν, ημιτελή, πληγωμένα, αλλά με την ομορφιά και το ρομαντισμό μιας άλλης εποχής, σαν σε ανασκαφή αρχαιολογικού χώρου. Η καινούρια λειτουργία του χώρου έπρεπε να κρατήσει ανέπαφη την ιστορία του κτιρίου. Έπρεπε να αλληλοεπιδρούν, αλλά να μην έρχονται σε επαφή. Η ανάσα που έχουν πάρει τα υλικά της «ανασκαφής» έπρεπε να διατηρηθεί. Έτσι δημιουργήθηκε ένα εσωτερικό κέλυφος, μια δεύτερη επιδερμίδα που έχει απόσταση από όλα τα στοιχεία του υπάρχοντος χώρου. Οροφή, τοιχοποιίες, δάπεδο, όλα αναπνέουν. Η νέα μας επιδερμίδα είναι ανάλαφρη και χρωματιστή ώστε να ξεχωρίζει. Μέσα σε αυτήν έχουν κρυφτεί οι αποθηκευτικοί χώροι τα εκθέματα, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, σαν να είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός ο οποίος, όμως, συγκατοικεί αρμονικά με το κτίριο.

TOP